rengöring av hissar


13.03.2023

Hissen är avgörande för det första intrycket. Det är ofta till hissen du går först – oavsett om du är på kontor, i köpcentereller parkeringshuse– och utöver entrén fungerar den som ett slags visitkort. Den dagliga rengöringen av hissar kan dock vara oberäknelig. Här följer tio tips samt passande produktrekommendationer för att lyckas med hissrengöringen.

👉 1. Använd en sladdlös dammsugare (t.ex. Monovac BeFree). Det finns inte alltid eluttag i närheten av hissar.

👉 2. Anpassa sugskrapan efter golvet. Använd ett specialmunstycke för att borstdammsuga mattor (t.ex. sugskrapa Picojet C eller turbomunstycke 28) för renare och effektivare resultat än med en vanlig sugskrapa.

👉 3. Använd ett fogmunstycke för rengöring av hissdörrsprofilerna (”spåren”). Se till att ha en ergonomisk kroppshållning när du böjer dig. Gå ner med rak rygg, sätt ett knä på golvet och undvik att kröka ryggen.

👉 4. Torka dammbindande (t.ex. med dammtorkningsdukarna Masslinn 2000) på släta golv (PVC, naturgummi). Dammtorkningsdukarna är perfekta för att avlägsna lös smuts. Våttorkning med vatten och rengöringsmedel (t.ex. med Wetroks Granufloor och Microbrush-moppen) rekommenderar vi bara vid hårt sittande smuts. En praktisk problemlösning är melaminrondellen som gör att du kan avlägsna svarta märken från skosulor på nolltid. Melaminrondellen är inte lämplig för golv av naturgummi eller behandlade golv.

👉 5. Avlägsna tuggummi från väggar och golv med ett kylspray (t.ex. Karpfrost). Ett fläckapotek är lämpligt för andra specialfläckar (t.ex. Karpotek).

👉 6. Rengör hissdörrar och hissväggar med en mikrofiberduk och ett passande rengöringsmedel (t.ex. Wetrok Brilant). Är väggarna översållade med klotter från kulspetspennor eller mycket feta fingeravtryck kan du dessutom använda melaminrondellen. Obs! Melaminrondellen är enbart lämplig på släta, reptåliga ytor.

👉 7. Spraya ALDRIG glasrengöringsmedel (t.ex. Wetrok Brilant) direkt på spegeln eller glasytan, utan på mikrofiberduken (för att undvika skador på intilliggande material såsom träramar och dylikt).

👉 8. Följ de planerade rengöringsintervallerna i rengöringsschemat. Rengöringsintervallerna fastställs efter önskat utseende (prestige), byggnadsspecifik rengöringsnivå (säkerhet) och frekvens. Planera som mest in en daglig kontrollrengöring som ett komplement till den vanliga dagliga rengöringen.

👉 9. Desinficera regelbundet beröringspunkter, såsom knappar, paneler på in- och utsida, ledstänger och liknande, utöver den dagliga rengöringen vid epidemier, pandemier eller i en miljö med högre hygienkrav . Då passar engångsdukar för alkoholhaltig torkdesinfektion bäst (t.ex. Hospisept-dukar). Engångsdukarna för desinfektion är perfekta i miljöer där man inte bör spraya (risk för aerosoler i trånga utrymmen/risk för väta i elektronik).

👉 10. Visuella kontroller är A och O. Ta dig därför alltid tid för en kort visuell kontroll i tak (spindelnät) och ljuskällor (damm) även vid den dagliga rengöringen.