Så görs femstjärnig rengöring på Schloss Elmau


19.12.2022

”Våra nya rengöringsmetoder skyddar personalen, förhindrar skador på inredningen och ökar hygienstandarden.”

Schloss Elmau hör till världens bästa hotell. Det tronar på en avskild plats på 1000 meters höjd i de bayerska alperna. Inte bara läget och lyxen har en hög nivå, utan även rengöringen och hygienen. 2018 bytte den femstjärniga lyxresorten till tre framtidsinriktade nya rengöringsmetoder för badrum, mattor och golv.

En intervju med hotellets husfru, Ines Sagolla, om rengöringsutmaningarna på lyxhotellet, elefanter och en sopsugmaskin för mattor med effektiva resultat.

Ines Sagolla, vilken är din roll på Schloss Elmau?
Som Assistant Executive Housekeeper rapporterar jag till direktören för housekeeping och arbetar som hotellets husfru. I den rollen leder jag ett arbetslag på 50 personer som tar hand om rengöringen på hela hotellet. Jag sköter verksamhetsplaneringen för rengöringen av rummen och de gemensamma hotellutrymmena. Dessutom organiserar jag städpersonalens kontroller av våningsplanen, ansvarar för stickprov och efterkontroller samt tar hand om blomsterdekorationerna på hela resorten.

Vad erbjuder Schloss Elmau sina gäster och vad står er resort för?
Schloss Elmau är en lyxresort med två femstjärniga superiorhotell. Det är avsides beläget i närheten av Zugspitze, Tysklands högsta berg, och har flera gånger utsetts till världens bästa hotell. Cultural Hideaway (ett återuppbyggt slott) har 115 rum och sviter med ursprunglig prägel och tidlös elegans. Luxury Spa Retreat byggdes 2015 och imponerar med 47 rum och sviter som utstrålar en trivsam atmosfär full av modern lyx. Hos oss kan gästerna ta det lugnt, varva ner och koppla av – oavsett om de är här för att åka skidor i de bayerska alperna, äta i vår restaurang med två Michelinstjärnor eller gå på spa och orientaliskt hamam. Våra internationella gäster uppskattar både vårt mångsidiga kultur- och sportutbud med konserter och föreläsningar och vårt omfattande yoga- och träningsprogram. Våra små gäster tycker om de kända fotbollslägren med ungdomstränare från RB Leipzig och VfB Stuttgart eller det varierade edutainmentprogrammet.

Copyright: Schloss Elmau

Elefanter syns överallt hos er – på allt från örngott till väggmålningar. Vad står motivet för?
Vår ägare, Dietmar Müller-Elmau, har rest mycket. På sina resor i Indien har han ofta stött på elefanter. De representerar omdömesförmåga och minne. Det är två viktiga värden för att finna sig till rätta i den moderna världen. Elefanten är ett lugnande kraftdjur som rör sig som en röd tråd genom hela interiören.

Vilken roll spelar miljöskydd hos er?
Schloss Elmau ligger i ett naturskyddsområde.  Att leva i harmoni med naturen är därför en av våra främsta prioriteringar. Det är viktigt för oss att även våra samarbetspartner vidtar långtgående åtgärder för att skydda miljön. Wetroks förhållningssätt ”så mycket som behövs, så lite som möjligt” passar oss eftersom det inte bara handlar om produkterna, utan om en helhetssyn som är utgångspunkten för varje rengöringsmetod. En genomtänkt, sparsam användning är viktigare för oss än en miljömärkning på förpackningen.

Vad gör ni konkret för att skydda miljön?
Schloss Elmau investerar redan idag mycket i en hållbar framtid. Vi använder och skapar grön energi med hjälp av träflis, biomassa, sol, vind och vatten. Sedan 2007 har vi värmt upp hela hotellkomplexet med 80 % träflis från träavfall i vår region och kommer i slutet av 2022 att börja använda ett andra toppmodernt värmekraftverk med pellets för att uppnå 100 %. Just nu håller vi också på att helt ta bort engångsplast från vår verksamhet.

Vilken typ av smuts förekommer på hotellet?
Ja du, var ska jag börja? (skrattar) Vårt hotell ligger mitt i ett skid- och vandringsområde. På vintern går våra gäster in på hotellet med pjäxor och på sommaren med vandringskängor. Löv, snö och jord i lobbyn är därför inget ovanligt och det kräver att vi reagerar snabbt. Även på restaurangen måste vi ofta rycka ut med vår ”fläckförbandslåda” när en gäst har råkat spilla ut kaffe på mattan. Att ta bort damm är en självklar uppgift – särskilt på våra dekorationer och träytor på rummen. På spaavdelningen kämpar vi med särskilt hårt sittande smuts. Vi arbetar med tvålskum i vårt hamam, vilket lämnar kvar ett lager på golvet. För att göra underlaget halksäkert så fort som möjligt igen tar vi bort det antingen med kombiskurmaskinen eller singelskurmaskinen. Wetrok Reshine har visat sig vara ett perfekt golvrengöringsmedel för att ta bort tvålrester. Som du märker har mitt team och jag mycket att göra.

Till hur stor del skiljer sig rengöringen av ett lyxhotell från vanlig lokalvård?
Inom lokalvård handlar allt om effektivitet medan vi lägger fokus på två andra saker, nämligen rengöringsresultat och värdebevarande. Som femstjärnigt superiorhotell erbjuder vi våra gäster en förstklassig nivå av renlighet och hygien. För att vi alltid ska kunna garantera det krävs genomtänkta processer, moderna rengöringsmetoder och stränga kvalitetskontroller. Våra gäster ska trivas och känna sig helt trygga hos oss. Därför lägger vi gärna lite mer tid på att städa rummen. På hotellet finns dessutom många dyrbara material och de kräver en optimalt anpassad rengöring och skötsel.  Därför kommer kvalitet och noggrannhet före effektivitet. Vi vill dock inte längre vara utan den tidssparande rengöringen som Wetroks rengöringsmetoder möjliggör (blinkar).

Vilka konkreta rengöringsutmaningar ställs ni inför?
Att bevara värdet på vår fina inredning utgör som sagt den störta utmaningen. Allt material – pelare av marmor, guldpläterade lampor, bröstpaneler i mässing, dyra mattor – kräver största noggrannhet vid rengöring. Det gäller både vid användning av rengöringsmedel och vid framföring av maskiner. Apropå maskiner! Vår resort är en lugn oas. Därför använder vi enbart rengöringsmaskiner och dammsugare som är mycket tysta och som inte stör våra gäster.

Golvrengöringen på restaurangen är en ständig utmaning för oss. Naturstensplattor från Solnhofen och parkettdelar avlöser och ligger i direkt anslutning till varandra, vilket utgör en kritisk övergång i rengöringen som kräver ett omsorgsfullt och noggrant arbete.

En annan unik del i hotellbranschen är att vi måste anpassa vårt städschema efter gästerna. Vissa gäster checkar ut klockan 10, andra gäster checkar ut först klockan 18. Oavsett vilket så vill gästerna inte att vi kör omkring med rengöringsmaskinen när de ligger och tar det lugnt i spat. Det kräver en välorganiserad verksamhet och mycket fingertoppskänsla. Vår städpersonal syns vanligtvis tydligt i den dagliga rengöringen av rummen, men i de lugna områdena verkar de snarare i det dolda.

2015 och 2022 ägde G7-toppmötet rum på Schloss Elmau. Vilka kända personer var gäst hos er?
Barack Obama, Angela Merkel, Joe Biden, Olaf Scholz och många fler kända namn från politiken och näringslivet.

Anpassade ni städschemat utifrån mötet?
Nej, vi erbjuder alltid våra gäster den absolut högsta nivån av renlighet och hygien. Denna princip är en maxim som vi efterlever varje dag – oavsett vem som är gäst hos oss.

Får städpersonalen direkt återkoppling från gästerna?
Ja, faktiskt – och det uppskattar vi verkligen! Eftersom gästerna ofta befinner sig på rummen under städningen, börjar de prata med varandra. Många gäster blir positivt överraskade över hur grundligt vi rengör hotellrummen varje dag. Hos oss rengörs inte bara vartenda hörn dagligen, utan vi dammar även av varenda sladd samt dammsuger under sängen.

Varför bytte ni till Wetroks produkter och metoder 2018?
Vi hade definierat tre områden som vi ville förbättra. För det första ville vi förbättra vår personals arbetsmiljö. För det andra ville vi ge upphov till färre skador på inredningen och för det tredje ville vi ställa om delar av golvrengöringen från manuell till maskinell rengöring. Wetrok hjälpte oss med detta på bästa sätt eftersom de inte bara utrustade oss med nya rengöringsmedel och maskiner, utan även revolutionerade våra rengöringsprocesser genom få oss att byta till de senaste rengöringsmetoderna.

Vilka ytor rengörs numera maskinellt?
Alla ytor där folk är i omlopp. Det vill säga i receptionen, korridorerna och spaområdet. Genom att använda kombiskurmaskin Discomatic Mambo och singelskurmaskinen Monomatic sparar vi inte bara tid, utan kan till och med säkerställa rengöringen blir ordentligt gjord. Vårt naturstensgolv har små räfflor och hålrum som är svåra att rengöra manuellt, men med maskinen blir till och med de små hålrummen rena på nolltid.

Vilka krav ställer ni i hotellbranschen på rengöringsmaskiner?
Maskinerna måste rengöra så att det blir skinande rent, får inte vara för högljudda och måste passa i hissen. Vi uppskattar Wetroks rengöringsmaskiner eftersom de har en ordentlig arbetsbredd och samtidigt är mycket smidiga och enkla att manövrera.

Korridorerna på de olika våningarna är försedda med eleganta röda mattor. Hur rengör ni dem?
Med vår sopsugmaskin Speedmatic Twister. Vi använder mattborstarna och kör fram och tillbaka varsin gång och därefter är mattan helt ren.

Varför bestämde ni er för den här typen av mattrengöring?
Sopsugmaskinens stora arbetsbredd gör att rengöringsprocessen blir supersnabb och mattorna blir samtidigt dessutom grundligt rengjorda. Därutöver är maskinen lätt att manövrera, utsläppsfri (batteri) och låter inte mer än en torrdammsugare.

Varför dammsuger ni inte längre mattorna med en torrdammsugare?
Det gjorde vi tidigare, men det tog längre tid och vi tyckte inte att resultatet var tillräckligt bra. Fibrerna i de röda mattorna med kort lugg trycktes lätt ner av dammsugaren och det efterlämnade ojämna spår i mattan. Med sopsugmaskinens vals rätas fibrerna däremot upp igen direkt efter rengöringsprocessen, vilket ger ett jämnt och välvårdat intryck.

Hur rengör ni golv som kräver manuell rengöring?
Med WetBox-systemet, vilket är en box full av förfuktade moppar.

Hur fungerar metoden med WetBox-systemet?
Vi förser plastboxar (WetBox) med moppar och häller brukslösningen över dem. Därefter ställer vi boxarna på städvagnen. Klockan sex på morgonen förbereder vi antalet moppar som vi behöver under hela dagen. Hos oss rör sig trots allt om 300 stycken i hela byggnaden.

Varför bytte ni till rengöringsmetoden med förfuktade moppar?
Av kvalitets-, effektivitets- och hygienskäl. Tack vare förfuktningsprocessen kan vi alltid garantera en optimal och korrekt dosering – och på så vis även en genomgående hög rengöringsstandard i varje rum. Den stora fördelen är att mopparna inte är våta, utan enbart fuktiga. Fukttorkning förbättrar rengöringsförmågan och gör att vi till och med kan använda mopparna på våra känsliga trägolv – med våta moppar vore det otänkbart! Vi tycker särskilt om de enkla förberedelserna, vilket sparar oss mycket tid och flera arbetssteg. En annan fördel är den förbättrade hygienen. Hos oss gäller följande regel: en mopp per rum. På så vis förhindrar vi bakteriespridning. Med WetBox har vi alltid med oss exakt så många moppar som vi behöver.

Av vilka material är mopparna tillverkade?
För naturstensplattorna i våra sanitära utrymmen använder vi mikrofibermoppar och för trägolven i de gemensamma utrymmena använder vi bomullsmoppar eftersom mikrofiberprodukter inte är lämpliga att använda på oljade trägolv.

Förfuktade moppar vs. hinkar
Fem fördelar med WetBox-metoden

  • Maximal hygien (en mopp per rum)
  • Bättre rengöringsförmåga med fuktig (istället för våt) användning
  • Tidssparande förberedelser
  • Färre arbetssteg (t.ex. behöver engångsmoppar inte vridas ur)
  • Den effektivaste metoden för våttorkning 

Även inom yt- och sanitetsrengöringen har ni bytt till en ny metod. Varför bytte ni från sprayflaskor till skumrengöring?
I serviceföretag som vårt är medarbetarna den viktigaste resursen. Därför ser vi bland annat till att vår personal har tillgång till boende i närheten. Det viktigaste är dock att vi kan erbjuda dem en så säker och trivsam arbetsmiljö som möjligt. Därför bytte vi ut sprayflaskorna mot skumrengöringen. Förut brukade vår städpersonal rengöra sanitetsutrymmen och ytor med sprayflaskor. Särskilt i gästduscharna användes sprayflaskorna flitigt, vilket ledde till att några medarbetare fick andningsproblem och hosta. Sådana problem uppstår inte med skumrengöringen eftersom inga spraypartiklar hamnar i luften – inga aerosoler, inga hälsoproblem.

Finns det andra skäl till att ni bytte?
Ja, vi ville undvika skador på vår exklusiva inredning. Därför bytte vi både rengöringsmetod från spray till skum och sanitetsrengöringsmedel. Numera använder vi Caledor och Calexan forte från Wetrok. Vårt tidigare rengöringsmedel lämnade ofta syrafläckar på naturstenen från Solnhofen i gästernas badrum. Det händer inte längre med det skonsamma – och samtidigt mycket effektiva – rengöringsmedlet från Wetrok. Vårt vatten innehåller dessutom mycket kalk, men Caledor klarar av att avlägsna allt kalk på vår natursten, utan att för den sakens skull orsaka korrosion på armaturerna. Förr fick vi ofta kämpa med armaturer som var trasiga på insidan eftersom vi sprayade direkt in i dem, vilket på så vis skadade insidan. Skummetoden löser det problemet helt och hållet. Skummet tränger inte in i armaturerna, utan släpper loss sin rengörande effekt där det behövs, det vill säga på utsidan.

Finns det fler fördelar med skummet i jämförelse med spray- eller hinkmetoden?
Ja! Vi har en betydligt lägre kemikalieförbrukning med skumflaskorna jämfört med sprayflaskorna. Med skummet sprayar man inte onödigt många gånger. Det är bra att vi på så vis även kan göra något för miljön.

Hur använder ni skummetoden?
Städpersonalen fyller först vatten upp till första markeringen på skumflaskan. Därefter fylls flaskan med rengöringsmedel upp till andra markeringen. Genom att trycka på flaskan uppstår ett rengöringsskum. Medarbetarna applicerar sedan brukslösningen i skumform på en mikrofiberduk. Doseringen är helt självförklarande med de två linjerna på flaskan. Det är dessutom en stor fördel för oss eftersom vår städpersonal ofta inte har tyska som sitt modersmål. På så vis kan vi undvika handhavandefel innan de uppstår.

Hur reagerade städpersonalen på bytet av rengöringsmetod?
I början var de skeptiska till metoden eftersom de bara kände till de klassiska sprayflaskorna. Efter en kort anpassningsperiod blev skummet dock mycket populärt. Städpersonalen har märkt att de inte bara sparar tid med skummet, utan även har en bättre luftkvalitet när de utför sitt arbete. Numera skulle ingen vilja byta ut skumflaskorna mot sprayflaskorna.

Rengör skummet bättre, sämre eller lika bra som sprayen?
Bättre! Ytorna i våra gemensamma rum och våra gästbadrum blir betydligt renare med skummet.

Skum vs. spray:
Fem fördelar med skumrengöring

  • Inga ångor, inga andningsbesvär
  • Inga upprepade appliceringar, inget slöseri med kemikalier
  • Inga skador på armaturerna (skum tränger inte in jämfört med spray)
  • Enkel borttagning av fingeravtryck och liknande (flytande skum istället för våt spray)
  • Större effektivitet per yta och timme (större yta på mindre tid) 

Varför har ni valt Wetrok som huvudleverantör av rengöringsprodukter?
Eftersom Wetrok förenar schweizisk hög produktkvalitet med bra service, vilket vi uppskattar mycket. Om vi behöver hjälp med att ta bort en fläck får vi hjälp direkt. Saknar vi en reservdel till en maskin så räcker det att vi ringer en gång. För oss är Wetrok mer än en produktleverantör. Tack vare vårt samarbete har vi kunnat byta ut flera gammalmodiga rengöringsmetoder mot miljövänliga och tidssparande metoder. Det är en effektivitetsvinst för vår personal och en hygienvinst för våra gäster.