15 frågor till Kathrin Schwarzer


12.12.2022

”På Wetrok Academy är det inte bara i teorin man lär sig, utan genom att använda singelskurmaskinen på riktigt”

Våren 2022 fick Kathrin Schwarzer sitt Masterdiplom från Wetrok. Hon arbetar som chef för rengöring och tvätteri på stiftelsen Lukashaus (boende och arbetsinstitution för personer med funktionsnedsättningar) i Schweiz. Detta är en intervju om att utvecklas i sitt yrke, om frågesport på morgonen och om positiva förändringar som utbildningen Wetrok Master kan innebära för hela företaget.

1. Kathrin, vad lär man sig på Wetrok Master?
Man lär sig att använda rengöringstekniker rätt från grunden. Efteråt vet man vilken rengöringsmaskin man ska använda tillsammans med vilket rengöringsmedel, i vilken dosering och för vilka golv. Man brukar ju tänka ”ALLA kan väl städa”, men städning är inte samma sak som rengöring – professionell rengöring är kunskapsmässigt något helt annat.

2. Vad kan en arbetsgivare vinna på att skicka personalen på Wetroks ledarutbildning?
Väldigt mycket! Med topputbildad rengöringspersonal ökar kvaliteten, effektiviteten, hygiennivån och arbetssäkerheten. Och kanske viktigast av allt: Värdet hos de rengjorda materialen kan bevaras. Om man använder fel rengöringsmedel eller fel rengöringsmekanik kan dyra golv vara förstörda efter bara några år. Tack vare utbildningen vet jag nu vilka golv som är vatten- eller syrakänsliga och vilken mekanik (rondell eller borste) som passar till olika golv. Med de här kunskaperna kan jag nu välja rätt rengöringsmedel och rätt rengöringshjälpmedel – och skydda min arbetsgivare mot dyra förbättringsarbeten eller till och med kostsamma materialbyten i förtid.

3. Har Wetrok Master utvecklat dig yrkesmässigt?
Ja, den har gjort mig säkrare. Och utöver att vara chef för tvätteriet har jag nyligen även tagit över ansvaret för rengöringen. Trots olika hushållsinriktade fortbildningar kände jag mig lite osäker på professionell rengöring. Tack vare ledarutbildningen känner jag nu till alla vanliga golvbeläggningar och rengöringsmetoder, och är rustad för alla situationer.

4. Vilka är dina arbetsuppgifter på stiftelsen Lukashaus?
Jag koordinerar hela tvätteriet samt underhålls- och grovrengöringen i våra olika byggnader på området. Jag fördelar personalen, skapar rengöringsscheman, gör kvalitetskontroller och arbetar även operativt i den dagliga verksamheten. Till detta kommer klassiska ledaruppgifter: Jag motiverar, peppar, utbildar och bedömer mina medarbetare. På tvätteriet är jag dessutom mentor för våra elever.

5. Vilka kurser och fortbildningar har du genomgått innan Wetrok Master?
I botten är jag utbildad trädgårdsmästare och florist. Därefter har jag tagit en yrkesexamen som lantbrukare med schweiziskt specialistcertifikat. Åren därefter gick jag diverse olika fortbildningar med hushållsinriktning, och jag har även hunnit skaffa mig en hel del praktisk arbetslivserfarenhet.

6. Vilka former av lärande väntar deltagarna på Wetrok Master?
Kortare teoripass, praktiska övningar där man lär sig mycket, grupparbeten och så förstås uppföljning och studier inför provet hemma. Egentligen lär man sig även under rasterna (skrattar). Utbytet med kursdeltagare från andra branscher är väldigt spännande och inspirerande. Vi har fortfarande en gruppchat som är aktiv. Men det jag tyckte var roligast på kursen var kahoot-quizzet på morgnarna.

7. Vad är ett kahoot-quiz?
Kahoot är ett interaktivt, digitalt frågespel. Det är enkelt att använda. Varje morgon hade kursledarna förberett ett quizz på plattformen ”kahoot”, och vi kursdeltagare loggade in med våra mobiltelefoner. Sedan visades frågorna, och vi skulle så snabbt som möjligt klicka på rätt svar bland de olika svarsalternativen. Den som hade flest rätt svar på kortast tid vann tävlingen och fick en liten present. Jag fick med mig några priser hem (skrattar). Det var ett roligt sätt att repetera det man hade lärt sig, och kursinnehållet fastnade så att säga lekande lätt.

8. Behövde du läsa mycket hemma?
Det är ju ändå en ledarutbildning, och det är klart att det ingick en hel del studiematerial. Jag arbetar heltid och är ensamstående mamma, därför visste jag redan från början att jag skulle ha mindre tid att plugga hemma än andra kursdeltagare. Därför måste jag hela tiden hänga med och försöka lära mig så mycket som möjligt under själva undervisningen. Efter varje kursdag skrev jag en kort sammanfattning, vilket var till väldigt stor nytta i förberedelserna inför provet. Jag tror att det viktigaste för att klara provet är att man verkligen VILL – då kommer man också att klara det.

9. Hur är förhållandet mellan teori och praktik?
Mottot är Learning by Doing. En kursdag består av ungefär en tredjedel teori och två tredjedelar praktiska övningar. Efter varje teoridel går man direkt till lokalerna för praktiska övningar. Där finns ett stort utbud av rengöringsmaterial, rengöringsmedel och rengöringsmaskiner. Dessutom finns det testytor med olika golv. Där kan man prova det man lärt sig direkt.

10. Finns det något speciellt rengöringstrick som du har lärt dig på utbildningen?
Brännprovet. Det är ett trick för att veta vilken golvbeläggning man har att göra med. Allt man behöver är ett gem och en tändare – mer avslöjar jag inte (skrattar).

11. Är det något du har ändrat vad gäller rengöring efter att ha gått Wetrok Master?
Utbildningen blev startskottet för flera förändringar. Jag har till exempel reviderat alla rengöringsscheman, gjort om i rengöringsrummen och blivit av med min skräck inför att hantera en singelskurmaskin. Jag har alltid trott att grovrengöring med singelskurmaskinen var ett fysiskt krävande och hårt jobb, men när man vet hur det funkar är det enkelt – och till och med kul! Dessutom har jag blivit mer medveten om skyddsutrustning och ett ergonomiskt arbetssätt: Nu är jag ännu mer noga med att mina medarbetare använder rätt skydd i arbetet. Mina nya kunskaper om rengöringsmetoder, golvbeläggningar etc. har jag fört vidare till mitt team. Det tycker jag är häftigt – utbildningen förändrar arbetssättet hos hela teamet.

12. Vad betyder det konkret?
Vi har till exempel tittat på hur man utrustar en städvagn på bästa sätt, och jag har visat mitt team vad man ska vara extra uppmärksam på i det dagliga arbetet för att förebygga skador. Men mitt främsta mål var att rikta fokus på arbetssäkerheten, något man behöver göra om och om igen. Rutin är säkerhetens fiende! Vi har också diskuterat omställningen till moderna rengöringsmetoder och övat på de nya rengöringsprocesserna flera gånger.

13. Varför behövdes en omställning?
På utbildningen lärde jag mig mycket om moderna rengöringsmetoder, och märkte då att vissa saker på vårt företag utfördes på ett föråldrat sätt och kunde göras enklare, bättre och effektivare.

14. Vilka rengöringsmetoder har ni bytt ut?
Rent konkret har vi ändrat tre rengöringsmetoder.

Vi tvättar inte längre golven med våta moppar från urvridaren, utan med förfuktade moppar (WetBox-system). Dessa läggs i en behållare kvällen före och täcks med brukslösning. Fördelarna är att vi inte behöver släpa på några tunga hinkar, förbrukar mindre vatten, arbetar snabbare och resultatet blir betydligt bättre eftersom mopparna ”bara” är fuktiga och inte genomblöta.

Sanitetsutrymmen och ytor rengör vi numera med Wetroks skumrengöringsmetod (fukttorkning med skum). I stället för hink och vatten behöver vi bara en liten flaska med flytande skum. Skummet appliceras på en mikrofiberduk – och vips så är man klar att börja. Fördelarna är att vi skonar våra leder eftersom vi inte behöver vrida ur några dukar, vi sparar mycket vatten och kemikalier och vi kan lätt ta med den lilla skumflaskan även vid externa rengöringsuppdrag.

Den lösa smutsen i våra våtutrymmen städar vi inte längre bort med torrdammsugare, utan med engångstorkdukar (dammbindande torkning med Masslinn-dukar). Fördelen här är att dukarna kan användas även om golvet fortfarande är lite blött, och det blir inte halt.

Sammanfattning: De nya rengöringsmetoderna har underlättat medarbetarnas arbete avsevärt och gör verkligen rent.

15. Har Wetrok Master öppnat nya dörrar?
Absolut! På den här utbildningen får man omfattande kunskaper om rengöring. Man får verktygen för att leda sitt team eller för att starta egen städfirma. Wetrok Master är dessutom ett välkänt begrepp i branschen och en garanti för en gedigen rengöringsutbildning, vilket gör dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden.